Ajankohtaista

17.11.2021 | Blogi

Mystinen laji nimeltään putkentaivutus

Mystinen laji nimeltään putkentaivutus

Wikipedian artikkeli putkentaivutuksesta:
”- Putken taivutuksessa taivutetaan putkia”
 

Tämä sinänsä täyttä faktaa oleva artikkeli käsillä olevasta aiheesta kuvaa hyvin sitä, kuinka paljon taivutuksesta on tietoa saatavilla. Tämän tarinatuokion tarkoitus on avata hieman tätä mystistä toimenpidettä.

Nyt puhutaan nimenomaan tuurnataivutuksesta, jossa putken sisällä kulkee metallinen, lähes putken sisähalkaisijan kokoinen tuurna, jonka tehtävänä on pitää putki alkuperäisessä muodossaan myös taivutuskohdissa. Taivuttamisessa on kyse kesyttämisestä, putkien taivuttamisesta tahtoonsa. Se vaatii eri putkilaatujen sielunelämän ymmärrystä. Tätä taiteenlajia ei opita koulussa, vaan vuosien saatossa, yrityksen ja erheen kautta.

Kokemattomalla taivuttelijalla mutkat karkailevat sinne ja tänne, ja laatu on mitä sattuu tulemaan. Kokenut taivutusmestari sen sijaan on putkensa kesyttänyt. Hän tietää mitä tekee ja hups, hyvä tuli!


Putkentaivutuksen haasteet
 

 • kappaleiden mitoitus heittelee

 • taivutusten sisäpinta puoli menee kasaan eli “rypyttää”

 • mutkat eivät pysy muodossaan

 • putki menee poikki

Tähän kohtaan oli tarkoitus laittaa havainnekuvaa joistain edellä mainituista haastetilanteista, mutta kuvaavaa materiaalia siihen ei taivutusosastoltamme tällä kertaa ikävä kyllä löytynyt. Taivutusmestari ennakoi näitä tyypillisiä taivutuksen haasteita, ja väistää niitä oikeilla työkaluilla sekä työkalujen paikoituksilla.
 

Tuurnataivutuksen työkalut:
 

 • Taivutuslesti: Taivutuksen muotti, koko määrittää taivutussäteen

 • Puristinleuka: Pitää putken paikoillaan taivutuksen aikana

 • Tukiluisti tai vaihtoehtoisesti tukirullat: Pitää putkiaihion oikeassa asennossa ja tukee taivutusta

 • Tuurna: Pitää taivutuskohdan muodossaan

 • Tukilusikka: Estää “patin” muodostumista mutkan loppuosaan

 

 

 


Kun taivutusmestari saa uuden taivutteen piirustuksen käteen, tämä tarunhohtoinen sankari panee ensimmäisenä merkille mikä on:
 

 • Taivutussäde

 • Putken ulkohalkaisija

 • Putken seinämän paksuus

 • Materiaali

Näiden neljän kombinaatio määrittää lähes täysin taivutuksen haasteellisuuden/onnistumisen. Vasta sivujuonena kulkee mutkien määrä ja suunta. Nykyaikaisilla koneilla ja mittauslaitteilla taivutusmestari vääntää putket helpohkosti juuri niin pitkälle solmuun kuin koneet ja työkalut tulevat fyysisesti tielle. Tutkimusten mukaan käyrien kääntäjät ovat onnellisimmillaan, kun käsissä on hyvät tekniset piirustukset. On kuitenkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että tekniset kuvat ovat enemmän tai vähemmän puutteellisia. Tämä johtuu siitä, että harva piirtopöydän ääressä istuva tietää miten taivutekuvat mitoitetaan niin, että se helpottaisi oleellisesti taivutinoperaattoreiden elämää.

Taivutteiden teknisille piirustuksille ja suunnittelulle onkin varattu oma tuokionsa. Stay tuned..
 

Taivuttajaässän tietoisku

 • Putkiaihio on aina lyhyempi kuin kappaleen laskettu teoreettinen pituus. Tämä johtuu siitä, että putki venyy taipuessa. Taivutusmestarin on selvitettävä uuden taivutettavan kappaleen todellinen pituus. Kun todellinen pituus on selvillä, kyseisen kappaleen putkiaihiot voidaan jatkossa sahata valmiiksi oikeaan mittaan.

 • Putkea taivutetaan aina muutaman asteen yli halutun kulman, johtuen siitä, että putki palautuu hieman taivutuksen jälkeen.

 • Taivutteiden toleranssit ovat karkeasti pituudessa +\- 0,5mm ja asteissa +\- 0,3*. Toleranssit elävät hieman molempiin suuntiin riippuen materiaalista sekä putkikoosta.

 • Putkentaivutus on erittäin herkkä pienillekin materiaalin muutoksille. Jo saman putkikoon eri valmistuserät taipuvat hieman eri lailla. Tämä johtaa siihen, että silloin tällöin uuden taivutuserän ensimmäiset 1-2 kappaletta menee hienosäätäessä metallinkierrätykseen.
   

Putkentaivutuksen ihanuudet
 

Putkentaivutus on paalupaikalla, kun mietitään tuotteiden rakennetta. Taivuttamalla saadaan aikaan rakenteellisesti kestäviä osia / kokonaisuuksia. Taivutteilla vältetään myös muita työvaiheita, esimerkiksi hitsausliitoksia. Tämä tuo sitä paljon puhuttua kustannustehokkuutta. Laadukas mutka on myös varsin visuaalinen ilmestys.

Taivutus on aina varteenotettava vaihtoehto. Varsinkin kuin sitä harjoittaa asiaansa vihkiytynyt taivuttajaässä. 

Kirjoittaja:
Entinen putkenkesyttäjä, nykyinen tekninen piirtäjä-ässä Mika


Lisätietoa


Asiasanat

Putkentaivutus

Jutellaanko lisää?

Jutellaanko lisää?

Mika Kovero

Tekninen piirtäjä ja -asiantuntija

Mika Kovero

Ota yhteyttä:
+358 50 567 8292
mika.kovero@summanen.fi